Licentie KBA knaagdierbestrijding GB

Duur
Dag
Interessegebied
Licenties

Wilt u knaagdierbestrijding toepassen buiten de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen middels biociden. Dan heeft u een licentie nodig. Volg dan deze cursus. U dient wel in het bezit te zijn van een geldig bewijs van vakbekwaamheid KBA.

 • 395,-
 • 1 dag & examen
 • 09:00 - 17:30
 • Maximaal 12
Talent voor groei

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor agrarische ondernemers die knaagdierbestrijding binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen middels biociden willen toepassen én hun bewijs van vakbekwaamheid KBA willen verlengen.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis of vooropleiding nodig.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Agri Innovation Centre
  11 pl.

Inhoud van de training

De beheersing van knaagdieren is een vak apart. Dat blijkt wel uit het feit dat de bruine rat, zwarte rat en huismuis al eeuwenlang bestreden worden, maar nog steeds voor aardig wat overlast kunnen zorgen. Het zijn dragers van verschillende ziekteverwekkers, stelen voedsel dat bedoeld is voor menselijke consumptie of voor onze huisdieren, knagen aan materialen en zorgen daardoor voor veel schade. Zijn ze aanwezig, dan moeten ze in veel gevallen bestreden worden. Dat kan op verschillende manieren maar ook met biociden.

Agrarische bedrijven en andere professionele gebruikers van biociden mogen vanaf 1 juli 2015 niet meer zonder licentie knaagdieren bestrijden. Aankopen van rodenticiden en het toepassen daarvan op het eigen bedrijf mag dan alleen nog met een vakbekwaamheidsbewijs KBA (Knaagdierbeheersing op Agrarisch Bedrijf) of met een aantekening Knaagdierbestrijding op de gewone spuitlicentie.

Het ministerie heeft deze maatregelen genomen ten gunste van de veiligheid van de sector en het milieu: knaagdieren worden in toenemende mate resistent tegen chemische bestrijdingsmiddelen en om doorvergiftiging naar niet-doelorganismen te voorkomen. Deze beperking in de licentie is wettelijk geregeld, zodat voorkomen wordt dat bestrijdingen uitgevoerd worden in andere sectoren.

De wet- en regelgeving maakt per 1 januari 2017 een onderscheid tussen de toepassing binnen en buiten bedrijfsgebouwen. Deze cursus verlengen licentie knaagdierbeheersing op agrarisch bedrijf (KBA) betreft expliciet knaagdierbeheersing binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen.

Onderwerpen

 • Herkennen van knaagdieren
 • Leven en biologie van knaagdieren
 • Wettelijke gebruiksvoorschriften
 • Veiligheid
 • Herkennen van sporen van knaagdieren in de praktijk
 • Voorkomen van knaagdieren
 • Aantastersgedrag, bestrijding

Resultaat

U beschikt over het bewijs van vakbekwaamheid voor het toepassen van een biocide ter bestrijding van dierplagen op het eigen bedrijf (artikel 6.6 van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden) expliciet binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen.

Na afloop van de cursus en bij een voldoende examenresultaat meldt Aeres Training Centre Emmeloord u aan bij Bureau Erkenningen en ontvangt u per post een vakbekwaamheidsbewijs. Dit bewijs is 5 jaar geldig. Het pasje gaat in op de dag van het examen. Verlengen van dit pasje gaat daarna ook via een cursus óf opnieuw examen doen.

Uw KBA-GB bewijs halen?

Het KBA-GB bewijs wordt uitgegeven door Bureau Erkenningen, dat ook de vakbekwaamheidsbewijzen voor gewasbescherming (spuitlicenties) verzorgt.

Met een geldig vakbekwaamheidsbewijs KBA volgt u de cursus licentie KBA-GB en doet u vervolgens examen. Nadat de deelnemer geslaagd is, wordt een bewijs van vakbekwaamheid KBA-GB toegestuurd. Het pasje gaat in op de dag van het examen. Verlengen van dit pasje gaat daarna ook via een cursus óf opnieuw examen doen.

Heeft u geen geldig bewijs van vakbekwaamheid KBA? Klik dan hier voor meer informatie

Lesmateriaal

Tijdens de cursus ontvangt u het lesboek Geïntegreerde Knaagdierbeheersing op agrarsiche bedrijven, de kosten zitten in de cursusprijs inbegrepen.

Welke cursus moet ik volgen

Weet u niet precies welke soort cursus u moet volgen, bekijk het schema om te bepalen welke cursus voor u geschikt is.
(bron: Bureau erkenningen)