Licentie KBA knaagdierbestrijding (met spuitlicentie of verlengen)

Duur
Dagdeel
Interessegebied
Licenties

Bent u in bezit van KBA of wilt u KBA behalen en heeft u al een spuitlicentie. Dan kiest u voor deze cursus. Agrarische bedrijven en andere professionele gebruikers van biociden mogen zonder licentie geen knaagdieren bestrijden. Aankopen van rodenticiden en het toepassen daarvan op het eigen bedrijf mag dan alleen nog met een vakbekwaamheidsbewijs KBA.  Heeft u geen spuitlicentie en wilt u wel uw KBA halen? Kies voor dan voor de cursus licentie KBA examen zonder spuitlicentie.

 • 85,-
 • 1 dagdeel
 • 13:30 - 16:30
 • Maximaal 20
Talent voor groei

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor agrarische ondernemers die knaagdierbestrijding binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen middels biociden willen toepassen én hun bewijs van vakbekwaamheid KBA willen verlengen of al in bezit zijn van een spuitlicentie en hun KBA willen behalen. 

Toelating

Voor deze cursus dient u in bezit te zijn van een geldig bewijs van vakbekwaamheid KBA. Deze neemt u met een geldige legitimatie op de betreffende datum mee naar de cursus.

Startdata & vervolgdata van deze cursus

 • Start:
  | Aeres Leeuwarden
  20 pl.
 • Start:
  | Aeres Emmeloord
  20 pl.

Inhoud van de training

De beheersing van knaagdieren is een vak apart. Dat blijkt wel uit het feit dat de bruine rat, zwarte rat en huismuis al eeuwenlang bestreden worden, maar nog steeds voor aardig wat overlast kunnen zorgen. Het zijn dragers van verschillende ziekteverwekkers, stelen voedsel dat bedoeld is voor menselijke consumptie of voor onze huisdieren, knagen aan materialen en zorgen daardoor voor veel schade. Zijn ze aanwezig, dan moeten ze in veel gevallen bestreden worden. Dat kan op verschillende manieren maar ook met biociden.

Agrarische bedrijven en andere professionele gebruikers van biociden mogen vanaf 1 juli 2015 niet meer zonder licentie knaagdieren bestrijden. Aankopen van rodenticiden en het toepassen daarvan op het eigen bedrijf mag dan alleen nog met een vakbekwaamheidsbewijs KBA (Knaagdierbeheersing op Agrarisch Bedrijf) of met een aantekening Knaagdierbestrijding op de gewone spuitlicentie.

Het ministerie heeft deze maatregelen genomen ten gunste van de veiligheid van de sector en het milieu: knaagdieren worden in toenemende mate resistent tegen chemische bestrijdingsmiddelen en om doorvergiftiging naar niet-doelorganismen te voorkomen. Deze beperking in de licentie is wettelijk geregeld, zodat voorkomen wordt dat bestrijdingen uitgevoerd worden in andere sectoren.

De wet- en regelgeving maakt per 1 januari 2017 een onderscheid tussen de toepassing binnen en buiten bedrijfsgebouwen. Deze cursus verlengen licentie knaagdierbeheersing op agrarisch bedrijf (KBA) betreft expliciet knaagdierbeheersing binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen.

Onderwerpen

 • Herkennen van knaagdieren
 • Leven en biologie van knaagdieren
 • Wettelijke gebruiksvoorschriften
 • Veiligheid
 • Herkennen van sporen van knaagdieren in de praktijk
 • Voorkomen van knaagdieren
 • Aantastersgedrag, bestrijding

Resultaat

Na het volgen van deze cursus wordt uw bewijs van vakbekwaamheid KBA voor het toepassen van een biocide ter bestrijding van dierplagen op het eigen bedrijf (artikel 6.6 van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden) verlengd met 5 jaar.

Uw KBA bewijs verlengen?

Het KBA-bewijs wordt uitgegeven door Bureau Erkenningen, dat ook de vakbekwaamheidsbewijzen voor gewasbescherming (spuitlicenties) verzorgt.

Met een geldig vakbekwaamheidsbewijs KBA volgt u de cursus verlengen licentie KBA. Na het volgen van deze cursus wordt aan de deelnemer een nieuw vakbekwaamheidsbewijs thuisgestuurd. Deze is weer 5 jaar geldig.

Welke cursus moet ik volgen

Weet u niet precies welke soort cursus u moet volgen, bekijk het schema om te bepalen welke cursus voor u geschikt is.
(bron: Bureau erkenningen)