Aeres MBO biologisch-dynamische landbouw - jonge aanplant

Training duurzaam leiderschap in de landbouw

Interessegebied
Biologisch

Binnen de context van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en verlies van gezonde bodem wordt duurzaam boeren steeds urgenter. Waar staan we als biologische sector en doen we genoeg? Hoe geven we vorm aan de biologische beweging, en hoe ondersteunen we elkaar wanneer we tegen muren aanlopen in onze bedrijfsvorming, contact met de omgeving of bij veranderende regelgeving?

  • Maximaal 18
  • 4 dagen incl. lunch
  • 200,- 
  • Dronten
Talent voor groei

Inhoud van de studie

In deze training werken we aan de veerkracht en het persoonlijke leiderschap van de deelnemers in relatie tot de wereld en hun (toekomstige) werk in de landbouw. Het is een praktische training die ingaat op je eigen persoonlijke situatie en je handvatten geeft om je in deze uitdagende tijd te verhouden tot ontwikkelingen in de wereld en steviger in je schoenen te staan. Om gezonder en met meer plezier en passie te werken, én om je eigen impact te vergroten en je eigen bijdrage aan de biologische landbouw vorm te geven.
We bekijken de context van de biologische landbouw en de urgentie van duurzaamheid opnieuw, om ons stevig te gronden in het waarom. Vervolgens werken we met het Werk dat weer Verbindt van de Amerikaanse eco-filosofe Joanna Macy. Deze methode bestaat uit een verzameling reflecties en oefeningen om gevoelens als woede, verdriet of machteloosheid te delen en leren zien als teken van zorg en liefde voor de wereld. De methode is ontworpen om een diepe verbinding met het leven en de natuur te (her) ontdekken, en deze in te zetten als blijvende bron van inspiratie, motivatie en energie.

Opbouw trainingsdagen

  • Dag 1 - Urgentie en stand van zaken rond biodiversiteit, bodem en klimaat, en de rol van de biologische sector als beweging. Regeneratieve cultuur: Hoe gaan we om met het gevoel van urgentie? Hoe steunen we elkaar? Wat is duurzaam leiderschap en wat komt er bij kijken?
  • Dag 2 - De rol van gevoel: hoe ga ik om met gevoelens als frustratie en machteloosheid? Hoe kan ik mijn gevoel inzetten als kracht? Hoe zorg ik dat ik zelf in mijn kracht blijf staan? En wat is dat eigenlijk, inspirerend zijn?
  • Dag 3 – Wat is mijn blijvende motivatie om actief te zijn in de biologische landbouw? Waar put ik uit en hoe kunnen mijn verbinding met de natuur, met de gewassen en met de dieren mij steunen?
  • Dag 4 - Mijn plek in de beweging: Mijn impact in de wereld verhelderen en vergroten. Waar sta ik nu en hoe geef ik mijn eigen duurzaam leiderschap binnen de sector vorm? En hoe geven we gezamenlijk vorm aan de biologische beweging?

Over de trainers

Ronald van Marlen - Organic Busines Leadership Academy

Ronald van Marlen heeft 30 jaar ervaring in de biologische sector en beweging. Hij is oprichter en manager van de Organic Business Leadership Academy, Directeur en eigenaar van NaNa Bio and mede-eigenaar van Toppas Organic in Servie, leraar aan verschillende universiteiten en hogescholen, Ombudsman stichting EKO en bestuurslid stichting Demeter Nederland. Zie 

Lian Kasper – Land & Co / Kalapa

Lian is programma-maker, trainer en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en betrokkenheid bij natuur en landschap. Zij geeft vanuit Land & Co richting aan het platform Landgilde.nl voor bedrijfscontinuïteit in de biologische landbouw, en is trainer in het Werk dat weer verbindt van Joanna Macy. Verder is ze deel van het bestuur van de Werkgroep Landschaps Onderzoek (WLO) en de BioAcademy.