Webinar knaagdierbestrijding (met spuitlicentie of verlengen)

Duur
Dagdeel
Interessegebied
Licenties

Deze cursus is bestemd voor agrarische ondernemers die knaagdierbestrijding binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen middels biociden willen toepassen én hun bewijs van vakbekwaamheid KBA willen verlengen. LET OP, deze cursus is online. Deelname is via Microsoft teams, camera en microfoon is verplicht. Vooraf en na afloop dient u uw pasje voor de camera te tonen. U ontvangt vooraf een link om deel te nemen.

  • 85 euro
  • Cursus vindt online plaats
  • Maximaal 10 personen
  • Camera en microfoon verplicht
Talent voor groei

Toelating

Voor deze cursus dient u in bezit te zijn van een geldig bewijs van vakbekwaamheid KBA. Deze toont u voor de camera. 

Inhoud van de studie

De beheersing van knaagdieren is een vak apart. Dat blijkt wel uit het feit dat de bruine rat, zwarte rat en huismuis al eeuwenlang bestreden worden, maar nog steeds voor aardig wat overlast kunnen zorgen. Het zijn dragers van verschillende ziekteverwekkers, stelen voedsel dat bedoeld is voor menselijke consumptie of voor onze huisdieren, knagen aan materialen en zorgen daardoor voor veel schade. Zijn ze aanwezig, dan moeten ze in veel gevallen bestreden worden. Dat kan op verschillende manieren maar ook met biociden.

Agrarische bedrijven en andere professionele gebruikers van biociden mogen vanaf 1 juli 2015 niet meer zonder licentie knaagdieren bestrijden. Aankopen van rodenticiden en het toepassen daarvan op het eigen bedrijf mag dan alleen nog met een vakbekwaamheidsbewijs KBA (Knaagdierbeheersing op Agrarisch Bedrijf) of met een aantekening Knaagdierbestrijding op de gewone spuitlicentie.

Het ministerie heeft deze maatregelen genomen ten gunste van de veiligheid van de sector en het milieu: knaagdieren worden in toenemende mate resistent tegen chemische bestrijdingsmiddelen en om doorvergiftiging naar niet-doelorganismen te voorkomen. Deze beperking in de licentie is wettelijk geregeld, zodat voorkomen wordt dat bestrijdingen uitgevoerd worden in andere sectoren.

De wet- en regelgeving maakt per 1 januari 2017 een onderscheid tussen de toepassing binnen en buiten bedrijfsgebouwen. Deze cursus verlengen licentie knaagdierbeheersing op agrarisch bedrijf (KBA) betreft expliciet knaagdierbeheersing binnen de bedrijfsgebouwen en/of voedselopslagplaatsen.

Resultaat

Na het volgen van deze cursus wordt uw bewijs van vakbekwaamheid KBA voor het toepassen van een biocide ter bestrijding van dierplagen op het eigen bedrijf (artikel 6.6 van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden) verlengd met 5 jaar.