Cursus hondentrimmen
Veel mensen vinden hondentrimmen een mooi vak. Je hebt eer van je werk als een pluizige viervoeter op jouw trimtafel verandert in een mooi getoiletteerde hond. Om dat effect te bereiken, heb je een goede opleiding nodig.Tijdens de opleiding hondentrimmen leer je alles over verschillende vachttypes, hondengedrag en trimmaterialen. Bovendien krijg je les van dierenartsen, kynologen én van (inter)nationaal vooraanstaande hondentrimmers.
Nederlands -,Europees - en Millennium kampioen
Een van die vooraanstaande hondentrimmers is in haar vakgebied een ware bekendheid. Ilse Frenk Kleton is niet alleen trimmer, docent en cursusleider maar ook internationaal allround jurylid. Ze is Nederlands, Europees en Millennium kampioen hondentrimmen. Voor Ilse is hondentrimmen meer dan werk: het is een passie. “Natuurlijk houd ik van honden”, vertelt ze. “Daar begint het mee. Mijn ouders hadden vroeger poedels en met dat ras is mijn liefde voor het trimvak begonnen. Zelf heb ik momenteel drie Bichon Frisés en een poedel.”Ilse vertelt hoe belangrijk ze het vindt dat een hond gewoon hond mag zijn. “Lekker wandelen in het bos, daar wordt elke hond blij van. Ook mijn honden mogen zich vies maken, soms zie je bijna niet meer welke kleur er ook alweer onder de modder zat. Maar bij thuiskomst komt dan wel de passie van de hondentrimmer naar boven. Ik heb dan bijna net zoveel lol aan het toiletteren van mijn honden, als dat de honden hadden toen ze zich vies maakten.”
Leren door te doen
Hondentrimmer is een vrij beroep, in principe mag iedereen met een schaar en een keukentafel honden gaan toiletteren. Het is echter de vraag of dat verstandig is. “Je moet verstand hebben van honden!”, zegt Ilse, “Van vachtsoorten, van gedrag en van gezondheidsafwijkingen. Je moet weten hoe je vacht- en huidproblemen behandelt of voorkomt. En nog belangrijk is je rol als trimmer om hierin advies te geven. Bij ons leren cursisten naast het trimvak nog meer over de hond, onder andere over gedrag, gezondheid en ondernemen. Op de praktijkdagen leer je hoe je de verschillende trimtechnieken moet toepassen.” De hondentrimopleiding van Aeres Training Centre Barneveld bestaat voor een groot deel uit praktijk. Ilse: “Dat vinden we belangrijk. Want hondentrimmen is echt een vak dat je leert door te doen.”Trots
Ilse staat middenin de internationale trimwereld. “Doordat je trimt, lesgeeft en over de hele wereld jureert, blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ik ben een echte vakidioot: altijd met trimmen bezig en ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis over te dragen. In mijn trimsalon vond ik het altijd al mooi om stagiaires op te leiden, en nu leiden we in Barneveld elk jaar zo’n 75 nieuwe hondentrimmers op. Dat is mooi, ik ben er trots op dat wij onze vakbekwaamheid kunnen overdragen aan nieuwe hondentrimmers.”Goed materiaal: het halve werk
Aeres Training Centre Barneveld heeft de beschikking over 25 honden van verschillende rassen en met verschillende vachten. Ze zijn eigendom van Aeres Barneveld, maar wonen bij hun gastgezin. ’s Morgens rond acht uur worden ze gebracht en rond vijf uur haalt de gastouder de hond weer op. Ook in het weekend verblijven de honden bij hun ‘eigen’ gastgezin.Tijdens de opleiding kun je daarnaast beschikken over de meest moderne en geavanceerde materialen. Zo is er een innovatief hondenbad, dat het gebruikte water filtert en rondpompt zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Ook werk je op ultramoderne elektrische trimtafels, met de beste föhns, scharen en shampoos. Ilse: “Want goed materiaal is het halve werk.”
Over de opleiding
De opleiding tot Hondentrimmer is een modulaire opleiding. Om te starten aan de module Hondentrimmer moet je eerst de module “Specialist vacht- en lichaamsverzorging” met voldoende hebben afgerond.
De opleiding tot Hondentrimmer bestaat uit de volgende modules:
Module 1 Adviseur vacht- en lichaamsverzorging
Module 2a Oriëntatie werken in een trimsalon (optioneel)
Module 2b Hondentrimmer
Na het afronden van alle modules van de opleiding ben je gediplomeerd hondentrimmer en ontvang je het diploma ‘Vakbekwaam hondentoiletteren’. Hiermee heb je een erkend diploma op zak en kun je je aansluiten bij de ABHB (Algemene belangenvereniging voor het hondentoiletteerbedrijf).