Praktische schimmelcursus

Duur
Meerdere dagen
Interessegebied
Voeding

Voor veel mensen zijn eetbare paddenstoelen als champignons, shi-takes en oesterzwammen heel gewoon en ook weten ze dat penicilline door een schimmel wordt geproduceerd. Maar schimmels hebben een veel groter scala aan vitale functies. Bovendien wordt er veel onderzoek gedaan naar de afbraak van kunststoffen en het genereren van nieuwe soorten biobrandstoffen door schimmels. Helaas hebben schimmels ook een schaduwkant. Naast voedselbederf veroorzaken ze zorgen voor longaandoeningen bij de mens en uitroeien van bepaalde amfibieën en kunnen ze nog veel andere negatieve gevolgen hebben. 

  • 995,-
  • Minimaal 12
  • 8 dagdelen in 1 praktijkweek
  • Leeuwarden
Talent voor groei

Voor wie?

Voor iedereen die in de voedingsmiddelensector werkt en belang heeft bij basisvaardigheden kennen in het determineren van schimmels. 

Inhoud van de studie

Onderwerpen die aan bod komen zijn: 

Theorie

  • Algemene inleiding over rijk der Fungi 
  • Indeling schimmels in klassen 
  • Schimmels en voortplanting 
  • Belang van indoor fungi
  • Verdieping op de verschillende geslachten 

Praktijk 

  • Omgaan met de microscoop
  • Veilig omgaan met schimmels 
  • Water-, taartpunt-, plakbandpreparaat 
  • Taxonomie van de verschillende geslachten als Zygomyceten, Aspergillus, Ascomyceten, Penicilium en Deutoromyceten 

De praktijkoefeningen vindt plaats in het microbiologisch laboratorium, ondersteund met theoretisch kader. 

Resultaat

Na het volgen van de opleiding heeft de deelnemer inzicht gekregen in het belang van schimmels binnen de voedingsmiddelensector en kent de beginselen van het determineren. De deelnemer ontvangt na afloop een bewijs van deelname aan deze cursus.