Studenten en cursisten van Aeres Barneveld zetten zich twee weken lang in om de gezondheid en het welzijn van bijna 200 zwerfkatten te verbeteren. Hun doel is niet alleen om de katten te helpen, maar ook om te voorkomen dat er meer kittens worden geboren in deze populatie. Dit bijzondere project, in samenwerking met Stichting Zwerfkatten Nederland, heeft als doel iedere kat een liefdevol thuis te bieden.

Samenwerking voor dierenwelzijn
Het project is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen Aeres MBO Barneveld, Aeres Training Centre BarneveldStichting Zwerfkatten Nederland en Helping Heroes MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Dankzij deze samenwerking en de ondersteuning van Dierenopvang Koningen uit Balkbrug worden bijna 200 schuwe katers en poezen binnen twee weken gevangen, gevaccineerd, gechipt, ontwormd, ontvlooid en gecastreerd, waardoor ze een gezonder leven tegemoet gaan.

Maatschappelijke stage voor persoonlijke ontwikkeling
Tijdens de maatschappelijke diensttijd (MDT) krijgen studenten van Aeres MBO Barneveld de kans om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en na te denken over hun toekomst. Terwijl ze zich vrijwillig inzetten voor anderen, werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Zo dragen ze een steentje bij aan een inclusieve, socialere en meer verbonden samenleving.

Uitbreiding van het project
Dit jaar werken er voor het eerst ook cursisten van de opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent van Aeres Training Centre Barneveld (ATCB) mee aan het project. Dit biedt ook hen een waardevolle kans om te leren en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Praktijkervaring en educatie
De studenten en cursisten leren alles over het vangen, ondersteunen en verzorgen van schuwe katten. Ze krijgen praktijkervaring in de operatiekamer van Aeres Barneveld en maken gebruik van de mobiele operatiekamer Katopia (KAT OPereren In Auto) die speciaal voor dit project is opgezet. Het team van Stichting Zwerfkatten Nederland begeleidt de studenten en biedt onderwijs, inclusief colleges van de directeur en de dierenarts. Daarnaast bezoeken de studenten verschillende boerderijen om schuurkatten te vangen.

Naast praktijkervaring krijgen de studenten ook les over crowdfunding om het werk van de stichting te ondersteunen. Ze volgen een fotografiecursus om te helpen bij de adoptie van tamme katten en leren EHBO vaardigheden die nuttig zijn voor hun toekomst in een dierenkliniek of asiel.

Bijdrage aan het verminderen van zwerfkattenpopulatie
Het doel van het project is om het aantal schuwe zwerfkatten in Nederland te verminderen volgens de TNRC-methode: TNRC (= trap (vangen), neutraliseren (castreren en steriliseren), return of relocate (terugzetten of verplaatsen) en care (monitoren). Door bij te dragen aan dit doel helpen de studenten niet alleen de katten, maar dragen ze ook bij aan het verminderen van de predatie door katten in de natuur; een geholpen kat blijft beter op het erf en gaat minder de weilanden in om op grond-broedende vogels te jagen. Dat is een win-win voor de vogel en de kat.

Ondersteuning en erkenning
Het project krijgt ook steun van de burgemeester van Barneveld, J. van der Tak, die Aeres MBO Barneveld vanmiddag ook heeft bezocht en werd ontvangen door directeur Mayke van der Sluis – Rensen. De bekende dierenarts en veterinair consulent Piet Hellemans opereerde op de eerste operatiedag als vrijwillig chirurg, naast dierenarts Michelle van Leeuwen van Stichting Zwerfkatten Nederland en een chirurg van de Aeres MBO Barneveld.  


Burgemeester Van der Tak, Piet Hellemans en Mayke van der Sluis - Rensen kijken toe bij de operatie van een van de zwerfkatten, uitgevoerd door docent en dierenarts Mariëlle Kort. 

Doelstellingen Stichting Zwerfkatten Nederland
Stichting Zwerfkatten Nederland heeft het afgelopen jaar bijna 1.300 schuwe zwerfkatten behandeld. De organisatie zet zich in om neutralisatieprojecten uit te voeren en zo het aantal zwerfkatten in Nederland te verminderen, met als uiteindelijk doel dat zwerfkatten een zeldzaamheid worden.

Partners van Aeres Training Centre