Aankomend Hovenier (STAP)

Duur
Meerdere avonden
Interessegebied
VHG Branche opleiding
Interessegebied
Groen en leefomgeving

De VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die merendeel in de middag/avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken. De inhoud van de opleiding is alleen vakgericht en wordt door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.

 • € 2.325,-
 • VHG Branche-opleiding
 • Meerdere middagen/avonden
 • Min 12 - max 25 deelnemers
Talent voor groei

Ik ben groen, jij ook?

Volg de opleiding Aankomend Hovenier bij Aeres Training Centre. De opleiding Aankomend Hovenier is het eerste jaar van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In deze praktijkgerichte opleiding leert de deelnemer de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Vaktechniek staat centraal. Geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische lessen. Naast de plantenkennis krijg je theoriekennis over het groen, bodemkunde, bemesting en aanleg en onderhoud. Na deze éénjarige opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Hovenier en Vakbekwaam Hovenier.

Doelgroep

Deze opleiding is uitermate geschikt voor iedereen die bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd. 

Inhoud

In dit eerste jaar komen alle basisvaardigheden van het hoveniersvak aan de orde, o.a.:

 • Grondverzet/grondbewerking
 • Tuinonderhoud
 • Tuin- en parkmachines
 • Bodemkunde
 • Bemestingsleer
 • Snoeien houtige gewassen
 • Basis bestraten
 • Basis bouwkundige elementen
 • Gereedschapsonderhoud
 • Planten en verplanten
 • Gazonaanleg en onderhoud
 • Plantenkennis
Het ontwerpen/ calculeren komt bij de opleiding tot vakbekwaam hovenier aan bod. De opleiding wordt afgesloten met een examen. Wie daarvoor slaagt, ontvangt het certificaat Aankomend Hovenier. Dit is door Branchevereniging VHG erkend.

Duur en tijdstip

Deze opleiding bij Aeres Training Centre duurt één jaar, verdeeld over 28 middagen en avonden. 

Start

Bij voldoende deelname gaan we van start. Mochten we dit aantal niet halen, kan de opleiding bij één van de andere groene hotspots gevolgd worden.

Kosten

De kosten per cursusjaar bedragen in totaal  € 2.325,-. Dit bedrag bestaat uit: 

Opleidingskosten € 2.150,00
Kosten E-learning €      50,00
Examenkosten €    125,00
Daarnaast maak je eventueel extra kosten voor o.a. veiligheidsschoenen en gereedschap.

Subsidie

Voor werknemers uit de hoveniers- en groenvoorzieningssector is er subsidie beschikbaar via Colland Arbeidsmarkt. De subsidieregeling bestaat uit een tegemoetkoming in de kosten van de opleiding en een bonus voor de werknemer bij het behalen van een diploma. De diploma’s worden per leerjaar afgegeven. Degene die de opleiding heeft betaald, dat kan zowel de werkgever als de werknemer zijn, ontvangt een subsidie van maximaal € 1.500,- per jaar. De werknemer ontvangt een bonus van € 500,- per behaald diploma. Voor meer informatie, check de website


Aeres Velp één van de Groene Hotspots

Onderwijs, bedrijfsleven en Branchevereniging VHG werken steeds nauwer samen om de mensen in de groene sector en de bedrijven nog beter te ontwikkelen. De Groene Hotspot is daarin een nieuwe stap. Het is een verregaande krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen te komen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs. VHG heeft zich ten doel gesteld binnen een paar jaar negen hotspots, verspreid over Nederland te vormen.

De Groene Hotspot is een ontmoetingsplek rond een AOC waar informatie en kennis gedeeld kan worden door studenten van de groene opleidingen, alumni, groene leerbedrijven, innovatieve groenbedrijven, groene hbo’s, lectoren, overheden, leveranciers en adviesbureaus enzovoorts. Aeres MBO Velp / Aeres Training Centre is er trots op dat zij als derde school in Nederland deze samenwerking officieel maakte in de herfst van 2019.