Voeding voedsel technologie

Techniek voor voedingsoperators basis K0333

Interessegebied
Voeding

In de voedingsmiddelenindustrie werken operators met complexe apparatuur binnen een geautomatiseerd productieproces. Kennis van techniek is noodzakelijk om de productie optimaal te laten verlopen. De operator draagt bij aan eerstelijns onderhoud, doet technische inspecties. Op basis van de procesvariabelen signaleert hij/zij storingen en stuurt proactief het proces bij. 

Voor wie?

Voor iedereen die werkt in de levensmiddelenindustrie en met beter inzicht in de productie een actieve bijdrage wil kunnen leveren bij onderhoud en het voorkomen en oplossen van verstoringen.

Talent voor groei

Inhoud van de studie

Onderwerpen die aan bod komen op basis- en verdiepend niveau zijn:

  • Operatorschap en proceskennis 
  • Pneumatiek
  • Sensoren
  • Utilities 
  • Besturingstechniek 
  • Aandrijfsystemen, assen en lagers 
  • Inspectie, onderhoud en storingen 
  • Creëren persoonlijke beroepshouding, reflecteren op eigen gedrag 

In dit scholingstraject leert de cursist de basisbegrippen met betrekking tot besturing, meet- en regeltechniek, utilities en overbrengingstechnieken, waardoor hij in staat is eenvoudige storingen te kunnen analyseren en (zelfstandig) op te lossen. Techniek vraagt om inzicht. Dit wordt geoefend vanuit praktijksituaties uit de eigen praktijk of in een geconstrueerde omgeving (praktijk-/ oefenruimte). 

Resultaat

Met het behalen van het examen wordt het MBO-certificaat Productietechniek geschikt voor niveau 2 (K0333).