Verdiepingscursus Biodynamische landbouw

Interessegebied
Biologisch
Interessegebied
Akkerbouw

In de biodynamische sector is een enorme honger naar diepgang. Professionals in de biodynamische landbouwsector worden uitgenodigd, zich in te schrijven voor deze achtdaagse verdiepingscursus biodynamische landbouw die zich richt op de ontwikkeling van een nieuw kader in de BD-beweging. Je krijgt les van een keur aan trainers die deskundig zijn op biodynamisch en antroposofisch vlak. 

  • €1850,- 
  • 10:00 - 19:30
  • Maximaal 15
  • Dronten (Warmonderhof)
Talent voor groei

Voor wie?

De Verdiepende BD-cursus is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de BD-sector of een beroepsopleiding hebben afgerond. Denk aan boeren en tuinders, verwerkers, handelaren, adviseurs, docenten en overige betrokkenen in de keten van de biodynamische landbouw en voeding. Ook voor degenen die zich willen scholen om de visie achter BD-landbouw en -voeding uit te kunnen dragen of die kadervormend willen zijn in de BD-landbouw.

Deze cursus wordt in het cursus seizoen 2024/2025 weer aangeboden.

Inhoud van de studie

In deze opleiding bieden we de ruimte om ons gezamenlijk te verdiepen in de antroposofische achtergronden van de BD-landbouw. Het curriculum neemt de deelnemers mee langs basisthema’s in de antroposofie, in relatie tot de landbouw. We reiken steeds een stuk kennis aan, waarna we de deelnemers via verschillende werkvormen uitnodigen om zich de stof echt eigen te maken. Het is van belang dat de stof niet alleen cognitief gekend wordt, maar dat het ook in de eigen ervaring kan landen en betekenis krijgt voor de eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling.


Horizontale lijnen
In ieder blok maken we ruimte voor onderstaande elementen die als een rode draad door de opleiding lopen en dus ook op elke dag van de cursus terugkomen:

1. Kennis: inzet van gastdocenten en lezen van de Landbouwcursus
2. Ervaring: beoefening van waarneming (fenomenologie), meditatie en kunstzinnige vormgeving, praktijk van de landbouw
3. Persoonlijke leervragen van de cursisten.

Format van de dagen en tijden
09.30 - 10.00 inloop met koffie/thee
10.00 - 12.30 inhoud (denken/hoofd)
12.30 - 13.30 lunch
13.30 - 17.00 inhoud met verwerking (voelen/hart)
17.00 - 18.00 diner
18.00 - 19.30 verwerking en reflectie, leervragen (willen/handen)

Opbouw van de opleiding
Dag 1: Fenomenologie en antroposofie
Dag 2: Kosmos & de betekenis van landbouwhuisdieren (vee) op het bedrijf.
Dag 3: Levende Bodem.
Dag 4: Bedrijfsorganisme/ Bedrijfsindividualiteit.
Dag 5: Veld- en compostpreparaten.
Dag 6: Voeding en kwaliteit.
Dag 7: Sociaaleconomische aspecten (sociale driegeleding).
Dag 8: Filosofie der vrijheid

Resultaat

De cursus omvat lezingen, werkvormen ter verwerking van de inhoud en enkele opdrachten. Deze opdrachten moeten aan het eind gepresenteerd worden aan de groep. Een certificaat wordt uitgereikt op basis van 100% deelname, afgeronde en gepresenteerde opdrachten en een zelfevaluatie.