10 dingen die je nog niet wist over eieren

Date
Aeres MBO Pluimveehouderij student met kip op schouder
In deze blog delen we 10 verrassende feiten over eieren die je waarschijnlijk nog niet wist. Van de geheimen van het pellen van verse eieren tot het waarheidsgetrouwe verhaal achter bevruchte eieren, we zullen onthullen wat er schuilt achter deze veelzijdige en voedzame voedingsmiddelen. Dus, maak je klaar om nieuwe dingen te leren over één van 's werelds meest geconsumeerde voedingsmiddelen: het ei.

1: een vers ei moet je niet pellen

Een kakelvers ei kan soms een behoorlijke uitdaging vormen als het op pellen aankomt. Dit komt doordat het membraan tussen het eiwit en de schaal nog stevig aan het ei kleeft. Wanneer je zo'n vers ei probeert te pellen, kan het eiwit scheuren of aan de schaal blijven plakken, waardoor je vaak met een rommelige situatie eindigt.

Een handige oplossing voor dit dilemma is om een kakelvers ei simpelweg niet te pellen. In plaats daarvan kun je het ei met een lepel direct uit de schaal eten, veel gemakkelijker! Daarnaast is een kakelvers ei ideaal voor het maken van een gebakken ei of omelet, een heerlijke traktatie waarbij je het ei eenvoudig in een kom kunt breken zonder het te pellen en het vervolgens kunt opkloppen of bereiden volgens jouw favoriete recept.

2: Een ouder ei is geen bedorven ei

Er heerst vaak wat verwarring over de versheid van eieren, en soms wordt gedacht dat een oud ei per definitie een bedorven ei is. Dit is echter niet het geval. Het is belangrijk om te begrijpen dat de versheid van een ei niet alleen afhangt van de leeftijd ervan. Een ei dat gemakkelijk te pellen is of weinig dikwit heeft, is niet noodzakelijkerwijs bedorven.

Het bewaren van eieren is een belangrijk aspect. Eieren kunnen na het leggen met gemak een week of zelfs zes weken worden bewaard, op voorwaarde dat ze op de juiste manier worden opgeslagen. Een koele en vochtige plaats is ideaal, aangezien te veel temperatuurschommelingen en droogte de versheid van eieren negatief kunnen beïnvloeden.

3: Een ei dat blijft drijven, is niet bedorven

Het is een misverstand dat een ei dat drijft, automatisch bedorven is. De drijf-test is een nuttige manier om de leeftijd van een ei te schatten, omdat de luchtkamer groter wordt naarmate een ei ouder wordt. Echter, een ei met een grote luchtkamer is niet per se bedorven.

Om de versheid van een ei te beoordelen, hoef je niet verder te gaan dan je neus. Rotte eieren verspreiden een onmiskenbare geur die je al door de schaal heen kunt ruiken. Dus, als je een ei hebt dat blijft drijven maar geen onaangename geur heeft, kun je het gerust nog gebruiken. Het is een handige manier om je eieren te testen zonder onnodig voedselverspilling.

4: Eieren kun je beter niet in de koelkast bewaren

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om eieren in de koelkast te bewaren, maar dat is niet altijd de beste keuze. De dooier van een rauw ei is een krachtige smaak- en geurabsorbeerder, wat betekent dat hij gemakkelijk geurtjes uit de omgeving kan opnemen. Zelfs als je eieren keurig in een eierdoosje in de koelkast bewaart, kunnen ze nog steeds geuren van andere voedingsmiddelen absorberen.

De beste bewaarplek voor eieren is eigenlijk buiten de koelkast, op een koele plek met een hoge luchtvochtigheid. Een kelder, voorraadkast of een koele keukenkast zijn uitstekende opties om eieren te bewaren.

5: Amerikaanse eieren zijn minder lekker

In Amerika worden eieren gewassen, zodat ze er lekker fris uitzien. Door dat wassen verwijder je echter het waslaagje, dat de kip tijdens het leggen op het ei aanbrengt. Deze beschermlaag houdt bacteriën tegen en zorgt ervoor dat het ei langer houdbaar is. Dit is gelijk de reden dat Amerikaanse eieren in de koelkast bewaard moeten worden, wat zoals hierboven benoemd is, de smaak niet ten goede komt.

6: Groot en plat is minder vers

Het geheim van de versheid van een ei schuilt vaak in de dooier en het eiwit. Een vers ei herken je aan een ferme, bolle dooier, omringd door een royale hoeveelheid dikwit. Het eiwit houdt de dooier stevig op zijn plaats en biedt een rijke textuur en smaak.

Naarmate een ei ouder wordt, wordt dooiervlies wordt iets slapper, waardoor de dooier platter lijkt. Bovendien verdwijnt een deel van het dikwit na verloop van tijd, waardoor het eiwit er wat wateriger uitziet.. In tegenstelling tot een vers ei, waarvan de inhoud een klein, dik spiegelei vormt, zal een ouder ei zich uitstrekken over een groter gebied in je pan.

7: Eieren kun je in water bewaren

Lang voordat moderne koelkasten beschikbaar waren, ontwikkelden mensen slimme manieren om voedsel te bewaren, waaronder eieren. Een van die methoden was het bewaren van eieren in water. In vroegere tijden, toen kippen in de winter minder eieren legden, was het essentieel om eieren op een manier te bewaren die hun versheid behield. Mensen ontdekten dat het onderdompelen van eieren in koele, schone waterputten een effectieve methode was. Op deze manier werden de eieren luchtvrij en werden ze beschermd tegen licht, wat beide factoren zijn die de versheid van eieren kunnen beïnvloeden.

8: Een bevrucht ei kun je gewoon opeten

Wist je al dat je een bevrucht ei gewoon op kan eten? Veel mensen denken bij een bevrucht ei aan een ei met een onvolgroeid kuiken erin, maar dat embryo gaat pas groeien als het ei bebroed wordt. Een bevrucht ei is te herkennen aan een witte stip op de dooier waarin vaag een donutvorm zichtbaar is.

9: Bij witte eieren kun je beter zien dat ze schoon zijn

De Duitse consument heeft een opmerkelijke voorkeur voor witte eieren. Maar waar komt deze voorkeur vandaan? Een belangrijke reden is dat witte eieren doorgaans gemakkelijker schoon te houden en inspecteren zijn. Met een eenvoudige schouwlamp kunnen eventuele onvolkomenheden, zoals bloedstipjes, veel duidelijker worden waargenomen in witte eieren dan in bruine eieren. Dit visuele aspect heeft geleid tot het idee dat witte eieren schoner en hygiënischer zijn.

10: Uitkomen is een monsterklus

Vanaf het moment dat kuikens beginnen met pikken aan de schaal tot het moment dat ze eindelijk uit het ei tevoorschijn komen, is het een ware marathon van inspanning en doorzettingsvermogen. Het begint met het voorzichtig maken van een gaatje in de schaal, een taak die een kuiken al behoorlijk wat tijd kost. Vervolgens begint de meest indrukwekkende fase, waarin het urenlang bezig is met het voorzichtig wegpikken van de hele schaal, zodat het zelfgemaakte dekseltje kan worden opgetild. Dit proces vereist een ongelooflijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen.

Voor kuikens met een minder goede vitaliteit kan deze monsterklus zelfs fataal zijn, en ze kunnen het einde van hun korte leven bereiken voordat ze zelfs de kans hebben gehad om volledig uit het ei te kruipen.

Nog meer weten?

Hopelijk ben je door het lezen van dit blog meer te weten gekomen over eieren! Ben je ook geïnteresseerd in de leggers van eieren en zou je daar ook alles over willen weten? Misschien is onze basiscursus kippen houden dan iets voor jou! Na deze cursus ben jij een echte kippenkenner en weet je hoe je op een verantwoorde manier kippen kunt houden en verzorgen.

Partners van Aeres Training Centre