Blog: TTouch Paard

TTouch is een ‘bewustwordingsmethode’ voor dieren. Het is onderdeel van TTEAM, wat staat voor Tellington-Touch Equine Awareness Method, waarvan de Amerikaanse Linda Tellington-Jones grondlegger is. Een van de doelen van TTouch is dat het dier zich bewust wordt van zijn eigen lichaam, zodat hij geestelijk, lichamelijk en emotioneel in balans komt en blijft.
Met TTouch leer je een manier van aanraken van een dier waardoor het begrip en vertrouwen vergroot wordt, maar ook coördinatie, balans en het leervermogen van het dier verbeteren. Het kan mooie dingen doen voor de band tussen mens en dier. TTouch bestaat uit een aantal cirkelende aanrakingen van hand en vingers. Aeres Training Centre Barneveld biedt een cursus TTouch voor paarden.

Van spanning naar ontspanning

Nelleke Deen is docent bij Aeres Training Centre Barneveld en geeft onder andere de cursus TTouch Paard. “Het begint met kijken naar het dier”, vertelt Nelleke. “Is hij ontspannen en staat hij in balans? Bij paarden, maar ook bij honden zie je aan de hals- en hoofdhouding, en aan de stand van de benen of het dier al dan niet gespannen is. Ook de oren, neusgaten en staarthouding zijn heel belangrijk. Een gespannen dier ademt snel of zet grote ogen op. Paarden zwiepen met hun staart of hebben hun oren strak naar achteren. De gezichtsuitdrukking van een dier kan boekdelen spreken. Het doel van TTouch is dat een dier zich ontspant zodat hij uiteindelijk geestelijk, lichamelijk en emotioneel in balans raakt. Daar kun je met aanrakingstechnieken wel degelijk voor zorgen.”

Hoe dan?

Op de logische vraag ‘Hoe dan?’, vertelt Nelleke: “Door de aanrakingstechniek TTouch laat je dieren voelen dat ze spanning hebben. Het gaat om een stuk bewustwording. Stel je een paard voor dat zijn staart helemaal strak houdt. Het dier heeft dat zelf vaak niet in de gaten. Op het moment dat jij die staart gaat TTouchen, zorg je ervoor dat het paard voelt dat er spanning in zijn staart zit en dat helpt hem die spanning los te laten. Dan is het vaak verbazingwekkend hoe snel het hele dier verandert. Verander de houding van het dier en zijn geestelijke instelling verandert, waardoor hij het gevoel krijgt dat-ie ‘het’ aan kan: je vergroot zijn zelfvertrouwen. Weet je wat het is: veel dieren denken dat ze alleen maar uit een hoofd bestaan. Zodra je ze bewustmaakt van de rest van hun lichaam, mond, hals, romp, benen en staart, merk je dat er een stuk rust en vertrouwen ontstaat. Ik doe dit werk nu al meer dan 35 jaar, maar nog bijna dagelijks ben ik verrast over de snelheid waarmee dat gaat.”

Zeggen wat je wél wilt

De cursus is bedoeld voor iedereen die een betere band wil krijgen met zijn paard”, vertelt Nelleke. Voor mensen die willen weten hoe ze hun paard kunnen leren zich te ontspannen”. Ze vervolgt: “Het grote voordeel van TTouch is dat je alleen maar bezig bent om het dier te vertellen wat je wilt. Wij mensen zijn al heel snel geneigd om ‘nee’ of een afkeurend ‘uuh!’ tegen dieren te roepen, maar bij TTouch gaat het helemaal niet om wat je niet wilt, alleen om wat je wél wilt. Het is een heel positieve manier van met dieren omgaan en daarom vinden dieren het uiteindelijk altijd prettig.

Betere band met je paard

TTouch is zo leuk omdat je heel snel veranderingen ziet”, vertelt Nelleke. Door te touchen bereik je alle hersengolven van het dier en dat heeft direct effect. De Fries op de foto had zijn hoofd hoog, keek boos om zich heen en stampte met zijn achterbenen toen hij net zijn stal uit kwam. Hij was duidelijk ‘not amused’ dat wij zo brutaal waren hem uit zijn stal te halen. Maar toen ik begon zijn staart te touchen, zag je hem binnen een minuut letterlijk ‘inkakken’, dat vond hij heerlijk. Tijdens de cursus TTouch Paard ga je samen met je paard ontdekken wat hij leuk en prettig vindt, en daardoor krijg je een betere band met je paard.     

 

Dit artikel is eerder verschenen in HBVB 14. Tekst en foto’s: Janine Verschure

Partners van Aeres Training Centre