student onderzoek voer voeding koeien voerrek aeres farms aeres hogeschool dronten

Aeres Kadercursus Melkveehouderij

Duur
Meerdere dagen
Interessegebied
Veehouderij

Wil je na je afgeronde mbo of je niet afgeronde Associate degree of bachelor-opleiding een praktische cursus volgen om nog zelfstandiger een melkveebedrijf te managen? Bijvoorbeeld als (toekomstig) bedrijfsopvolger of als (assistent)bedrijfsleider bij derden? Deze deeltijd Kadercursus Melkveehouderij geeft je veel praktische handvatten om de bedrijfsvoering nog beter rond te zetten op het gebied van operationeel en strategisch management. Hierbij valt te denken aan de processen rond veevoeding, gezondheid, melkwinning en economie. Aeres HBO verzorgt deze cursus. 

  • 7400,-
  • 2 jaar, verdeeld over 2 winterseizoenen
  • 09:00- 16:00
  • Min 10 - max  18
Meld je aan via de website van Aeres HBO
Talent voor groei

‘De kracht van de training is om in een vrij korte tijd verdieping in de lesstof aan te brengen en het geleerde direct in de praktijk toe te passen’.

Inhoud van de training

Je krijgt les van praktijkdocenten en ervaren adviseurs en specialisten uit het bedrijfsleven. De lessen worden hoofdzakelijk gegeven op Aeres Farms in Dronten. Ook doe je relevante excursies naar het bedrijfsleven. Na deze cursus ben jij voorzien van alle kennis en vaardigheden om als (toekomstig) ondernemer of bedrijfsleider een melkveebedrijf op een rendabele en professionele manier zelfstandig te managen. Daarmee heb je bovendien een sterke basis om je bedrijf ook in de toekomst duurzaam en flexibel te laten meebewegen met de ontwikkelingen, innovaties en regelgeving vanuit Brussel, de Nederlandse overheid en de maatschappij. Tevens ben je na deze cursus een volwaardige gesprekspartner voor de erfbetreders, zoals de dierenarts, de voerspecialist, de bank en je accountant.

Wat ga je doen?

Binnen deze cursus ga je het volgende doen:

  • Rantsoen berekenen, samenstellen, zelf mengen en evalueren; op papier, digitaal en in de stal.
  • Zelf handvatten aanleren om je rantsoenen te lezen per diercategorie.
  • Gezondheid en de vruchtbaarheid van je veestapel leren analyseren, optimaliseren en het uitvoeren van de hiervoor benodigde praktische handelingen zoals KI en dracht opvoelen. Je krijgt praktische tips van onze dierenartsen en trainers waardoor je vertrouwen krijgt om zelf dieren verantwoord te behandelen.
  • Economische cijfers leren interpreteren en analyseren. Je leert de kostprijs en haalbaarheidsberekeningen uit te voeren met als doel overzicht te houden in de grote hoeveelheid aangeboden financiële en technische data. Je weet waar je moet kijken en wanneer je moet bijsturen als het gaat om winstmaximalisatie van het melkveebedrijf.
  • Verkennen van diverse praktische innovaties met docenten en bedrijfsleven om tijdens deze cursus ook de mogelijkheden voor jouw bedrijf te onderzoeken door positief-kritisch elkaars situatie te analyseren en concrete verbetertrajecten aan te dragen.