Paraveterinair dierenartsassistent

Bekijk video
Als paraveterinair ben je een sleutelfiguur in de dierenartspraktijk. Wat betekent dat voor jou? Je bent hoger opgeleid dan een dierenartsassistent. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, voldoe je aan de Wet dieren en kan je je laten registreren in het Diergeneeskunderegister. Je mag medische assistentie verlenen aan de dierenarts. Je mag eerste hulp bieden bij spoedgevallen, röntgenfoto’s maken en assisteren bij echografie. Als eerste contactpersoon voor mensen en dieren ben jij het ‘visitekaartje’ van de praktijk. Je geeft advies over geneesmiddelen en de manier van toedienen. Naast medische taken beheer je de receptie. Je helpt bij het spreekuur en houdt de praktijk draaiende. Kortom, een afwisselende en verantwoordelijke rol waarin je zowel mens als dier bijstaat.

In het kort

 • Eerste startdatum 10 september 2024
 • Aantal dagen/uur 28 dagen - 0 uur studiebelasting p/w
 • Prijs € 5.275,00
 • Locatie Aeres Training Centre Barneveld
 • Resultaat Certificaat Paraveterinair Dierenartsassistent
 • Deelnemers 30 cursisten
 • Vooropleiding Je hebt affiniteit met verschillende dieren en je hebt minimaal een vbo- of mavo-opleiding op D-niveau (met maximaal drie vakken op C-niveau) afgerond. Of je hebt een vmbo-diploma volgens de Theoretische Leerweg (TL).

Goed om te weten

 • Lesdagen, zelfstudie en studiebegeleiding van de opleiding

  Als paraveterinair dierenartsassistent leer je veel over verschillende diersoorten. Na 28 cursusdagen en minimaal 700 uur stage in 2 jaren weet je bijvoorbeeld veel van de anatomie. Je kent de instrumenten van een dierenartsenpraktijk en weet ermee om te gaan. Je weet hoe je een hond plaatselijk of geheel kunt verdoven of hoe je het bloed van een konijn moet onderzoeken. Je doorloopt een intensief, leerzaam en afwisselend programma dat voldoet aan de eisen van de Regeling diergeneeskundigen.

  Tijdens de opleiding wordt zowel de theorie als de praktijk behandeld. De lesstof wordt digitaal aangeboden via een digitale leeromgeving (It’s Learning). Eventueel kan je de lesstof in lesmappen ontvangen, echter brengen wij hier € 250,- voor in rekening. Lopende de opleiding wordt je voortgang een aantal keer getoetst. Aan het eind van de opleiding volgt een afsluitend kennisexamen over de gehele lesstof.

  De praktijklessen vinden plaats in kleine groepen, zodat je veel tijd krijgt om je praktische vaardigheden te oefenen. Denk hierbij aan het verzorgen en hanteren van dieren, klinisch onderzoek, verbandleer, bloedafname en het uitvoeren van laboratoriumwerkzaamheden.

  Naast de lesdagen ben je gemiddeld 10 tot 16 uur per week bezig met zelfstudie. Bijvoorbeeld om de komende les of toets voor te bereiden, of om e-learning modules te doorlopen. Deze hoeveelheid tijd is uiteraard afhankelijk van je ervaring en de kennis die je al hebt. Wij adviseren naast de opleiding niet meer dan 24 tot 28 uur te werken.

  De opleiding wordt door vakspecialisten verzorgd. Dit zijn ervaren paraveterinairen of dierenartsen met leservaring. Daarnaast word je begeleid door een vaste cursusleider, waarbij je altijd terecht kunt met vragen over het lesprogramma, de stages en de voortgang.

 • Voor wie is de paraveterinair dierenartsassistent opleiding?

  Je werkt als dierenartsassistent, maar je hebt nog geen paraveterinaire erkenning. Of je bent geschoold in een andere richting en je wilt nu via een 2-jarig traject alsnog paraveterinair dierenartsassistent worden. Maar je kunt ook om een andere reden de officiële erkenning Paraveterinair dierenartsassistent willen behalen.

  Je hebt affiniteit met verschillende dieren en je hebt minimaal een vbo- of mavo-opleiding op D-niveau (met maximaal drie vakken op C-niveau) afgerond. Of je hebt een vmbo-diploma volgens de Theoretische Leerweg (TL).

  Na inschrijving kun je dit aantonen door een kopie van je diploma te mailen.

  Het niveau van de opleiding paraveterinair dierenartsassistent is MBO-4 niveau, waarbij rekening gehouden dient te worden met een HBO-werktempo.

  Mocht je niet voldoen aan deze toelatingseisen, dan wordt een capaciteitentest afgenomen. Op basis van deze uitslag wordt beoordeeld of je kunt worden toegelaten.

 • Wat zijn de kosten van de opleiding paraveterinair?

  € 5.275,00 (incl. digitaal lesmateriaal, excl. praktijkexamens, praktijkexamen dierverzorging: € 349,- + praktijkexamen dierenartsenpraktijk € 549,-)

 • Hoe ziet het programma eruit?

  De opleiding Paraveterinair dierenartsassistent bij Aeres Training Centre Barneveld kent een gevarieerd programma, wat voldoet aan de verplichte eisen van de Regeling diergeneeskundigen:

  • Voeren van (gezelschaps)dieren
  • Verzorgen van (gezelschaps)dieren
  • Begeleiden van voortplanting (gezelschaps)dieren
  • Kennis van hygiëne en zoönosen
  • Anatomie, fysiologie en pathologie
  • Instrumentenleer, desinfectie en pathologie
  • Algemene assistentie en ziekenverzorging
  • Zoötechniek en gezondheidsleer
  • Laboratoriumwerkzaamheden
  • Radiologie
  • Eerste hulp verlenen
  • Kennis van algemene en plaatselijke verdoving
  • Beheren van medicijnen
 • Certificaat paraveterinair dierenartsassistent

  Een paraveterinair valt onder het Besluit diergeneeskundigen, onderdeel van de Wet dieren. In dit Besluit en in de bijbehorende Regeling diergeneeskundigen staat omschreven aan welke eisen de opleiding tot paraveterinair dierenartsassistent moet voldoen. Daarnaast is hierin opgenomen welke mogelijkheden en verantwoordelijkheden de paraveterinair heeft.

  Om het certificaat Paraveterinair Dierenartsassistent te behalen, moet je hebben voldaan aan de volgende punten:

  • Voldoende resultaat voor het theoretische kennisexamen
  • Voldoende resultaat voor het praktijkexamen dierverzorging
  • Voldoende resultaat voor de praktijkexamens in de dierenartsenpraktijk
  • 700 uur stage met afgetekende urenlijsten
  • Voldoende resultaat voor het stageverslag
 • Vervolgopleiding paraveterinair praktijkmanager
  Wil je na deze opleiding leren hoe je manager kunt worden van een dierenartsenpraktijk? Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke (vervolg)opleiding: Veterinair praktijkmanager op hbo-niveau.
 • Stage

  Tijdens je stage ligt de nadruk op het uitvoeren van paraveterinaire handelingen en het maken van stageopdrachten. Hierdoor wordt de theorie van de opleiding gekoppeld aan de praktijk, waardoor je meer inzicht verwerft in (het werken bij) een dierenartsenpraktijk.

  Gedurende de opleiding dien je minimaal 700 uren stage te lopen. Aan deze stage zijn de volgende eisen gesteld:

  • Je dient 200 uur stage te lopen bij een professioneel dierverzorgend bedrijf. Hierbij kun je denken aan een dierenasiel, kinderboerderij, dierenpension, dierenspeciaalzaak, handel/pensionstal of zorgboerderij. De nadruk van deze stage ligt op het verzorgen, voeren en huisvesten van gezonde dieren.
  • Je dient 500 uur stage te lopen bij een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren of in een gemengde praktijk. Hiervan mag je maximaal 200 uur stage lopen bij een gespecialiseerde dierenkliniek, zoals een paardenkliniek of tweedelijns dierenartsenpraktijk.

  Spreiding beroepspraktijkvorming

  Voor de beste opbouw van de opleiding Paraveterinair dierenartsassistent adviseren we je de beroepspraktijkvorming (stage) over de gehele opleidingsduur te spreiden. Houd hierbij rekening met een periode van ongeveer 1,5 jaar. Het inlevermoment voor alle stagedocumenten is namelijk rond 4 maanden voor het einde van de opleiding. Wij raden je aan om bij verschillende dierenartsenpraktijken stage te lopen. Ben je in loondienst bij een dierenartsenpraktijk en is deze als stagebedrijf erkend door de SBB? Dan tellen deze uren natuurlijk mee.

  Let op: De 200 uur dierverzorgende stage dien je binnen het eerste cursusjaar af te ronden.

  Erkend stagebedrijf

  Alle stagebedrijven dienen door de samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven (SBB) erkend te zijn. De SBB is de landelijke organisatie die praktijkopleidingsbedrijven erkent voor beroepspraktijkvorming. Op www.s-bb.nl is een register van opleidingsbedrijven aanwezig.

  Als een dierenartsenpraktijk of dierverzorgend bedrijf waar je stage wilt lopen in zijn geheel nog niet erkend is, of niet erkend is voor het betreffende stage onderdeel, dan kan het bedrijf een registratieaanvraag indienen.

  Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikt stage-adres. Onze ervaring leert dat het verstandig is ruim voor aanvang van de opleiding te starten met het zoeken naar een stageplaats. Afhankelijk van de mogelijkheden bij de dierenartsenpraktijk en jouw persoonlijke situatie kun je kiezen voor een dagstage waarbij je iedere week een (vaste) dag(en) stage loopt of een blokstage van een aantal weken achter elkaar. Je kunt via www.stagemarkt.nl op zoek naar een fijn en goed adres. We hebben een instructie gemaakt voor het zoeken op stagemarkt.nl, die kun je hier downloaden.

Locatie

 • Locatie

  Paraveterinair Trainingscentrum Barneveld

  Het Paraveterinair Trainingscentrum biedt alle faciliteiten voor eersteklas praktijkonderwijs met een apotheek, wachtruimte/receptie, operatiekamer, röntgenkamer, behandelkamers en een auditorium.
  Paraveterinair trainingscentrum Barneveld
 • Locatie

  Aeres Training Centre Barneveld

  Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreëerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Inschrijven

 • Inschrijven

  Lesdagen

  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  dinsdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 12:30 Nog niet bekend
  Inschrijven
 • Inschrijven

  Lesdagen

  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 15:45 Aeres Training Centre Barneveld
  donderdag 10:00 - 12:30 Aeres Training Centre Barneveld
  Inschrijven
 • Inschrijven

  Lesdagen

  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  woensdag 10:00 - 12:30 Aeres Training Centre Barneveld
  Inschrijven

Veelgestelde vragen

 • Inschrijven, hoe gaat dat?

  Je kunt jezelf online inschrijven via de knop bovenaan deze pagina. In verband met de toelatingseisen moet je bij de cursus Paraveterinair dierenartsassistent, naast de inschrijving, ook een kopie van jouw hoogst genoten diploma meesturen*.

  *Mocht dit in de bijlage niet lukken kan je deze altijd mailen naar atc.barneveld@aeres.nl.

 • Wanneer word ik toegelaten?

  Bij minimaal:

  • een vbo- of mavo-opleiding op D-niveau (met maximaal 3 vakken op C-niveau)
  • een vmbo-diploma volgens de Theoretische Leerweg of
  • een MBO niveau 3 diploma.
 • Wat als ik niet aan de toelatingseisen voldoe?

  Mocht je niet voldoen aan de toelatingseisen, dan wordt er een capaciteitentest afgenomen. Op basis van deze uitslag wordt beoordeeld of je kunt worden toegelaten. Het is de bedoeling dat je je inschrijft voor de cursus Paraveterinair dierenartsassistent via de website. Vervolgens ontvangen wij graag per e-mail een kopie van jouw identiteitsbewijs en een kopie van jouw hoogst genoten diploma. Daarna nemen wij telefonisch contact met je op om de toelatingstest in te plannen.

 • Ik heb geen opleiding richting dierverzorging gevolgd kan ik toch deelnemen aan deze cursus?

  Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk. De toelatingseisen zijn gericht op opleidingsniveau en niet op voorkennis over dieren.

 • Ik ben al wat ouder, kan ik toch deelnemen aan de cursus?

  Als je 18 jaar of ouder bent, dan ben je meer dan welkom. Bij Aeres Training Centre Barneveld kun je een leven lang leren! De gemiddelde leeftijd van onze cursisten van deze opleiding ligt tussen de 30 en 40 jaar.

 • Kunnen jullie iets vertellen over de docenten?

  De docenten van Aeres Training Centre Barneveld zijn afgestudeerd als dierenarts of paraveterinair. Een aantal van hen staat met één been in de dierenartsenpraktijk. Ze hebben allemaal een brede ervaring in het onderwijs. Veel docenten worden in hun vakgebied bovendien beschouwd als absolute kenners. In combinatie met de praktijkgerichte opzet van de cursus kun je er dus zeker van zijn dat je veel opsteekt en op veel vragen uit de praktijk meteen een praktisch toepasbaar antwoord krijgt.

 • Is de cursus te combineren met een baan?

  De cursus Paraveterinair dierenartsassistent is te combineren met een parttime baan tot max. 24-28 uur. Naast het volgen van de lessen, moet je namelijk ook tijd reserveren om de lessen voor te bereiden en te studeren voor de toetsen. Wij houden hiervoor een gemiddelde aan van zes tot tien uur per week, afhankelijk per persoon. Voor alle overige cursussen voor dierenartsassistenten is geen studietijd nodig. Dit advies is gebaseerd op de ervaring van oud-cursisten.

 • Op welke manieren kan ik de cursus betalen?

  Het is mogelijk om direct bij inschrijving via Ideal te betalen, het cursusbedrag 6-8 weken voor de start te voldoen (wij sturen jou een factuur) en eventueel is het ook mogelijk om het cursusgeld in twee termijnen te voldoen. De eerste termijn wordt ongeveer 6-8 weken voor de start van de cursus gefactureerd. Het tweede termijn volgt halverwege de cursus.

  Betaal je in twee termijnen, dan geldt een een termijnentoeslag van 5% van de cursusprijs. Ook deze toeslag kun je in twee (dezelfde) termijnen voldoen. De kosten van de lesstof en examens worden apart gefactureerd.

 • Heb ik recht op studiefinanciering?

  Het is niet mogelijk voor de cursussen van het Aeres Training Centre Barneveld studiefinanciering (DUO) aan te vragen. Dit kan enkel alleen bij een voltijdse studie.

 • Zijn mijn studiekosten aftrekbaar?

  Helaas is dit sinds 1 april 2022 niet meer mogelijk bij de belastingdienst.

 • Krijg ik ook cursusmateriaal?

  Een week voor de start ontvang je de inloggegevens van de digitale leeromgeving waar je alle lesstof* kunt vinden. Daarnaast krijg je op de eerste lesdag een stagemap uitgereikt.

  *Het is mogelijk de lesstof in mappen te bestellen, de kosten hiervoor bedragen € 250,-. De lesmappen ontvang je op de eerste lesdag.

 • Is internet thuis tijdens de cursus noodzakelijk?

  Wij werken met een online digitale leeromgeving genaamd It’s Learning. Hier vind je al het lesmateriaal van de cursus, plaatsen wij mededelingen en via deze online leeromgeving kun je vragen stellen aan de cursusleider. Internet wordt hierbij geadviseerd.

 • Hoe krijg ik contact met de docent/cursusleider?

  De docenten/cursusleiders zijn telefonisch niet altijd goed bereikbaar. Zij hebben diverse activiteiten die niet vanachter hun bureau gedaan worden. Ze geven les, zijn op stagebezoek e.d. Heb je een vraag voor een docent of cursusleider kan deze gesteld worden via de mail (atc.barneveld@aeres.nl) of It’s Learning.

 • Hoe ontvang ik de uitslag voor een toets/examen?

  Als er een toets of examen is gemaakt ontvang je de uitslag binnen 2 werkwerken van ons. Afhankelijk van het soort examen/toets wordt dit via It's Learning of de mail gecommuniceerd.

 • Is het mogelijk om bij ziekte/onvoorziene omstandigheden de toets of examen op een ander moment te maken?

  In het lesprogramma zitten diverse herkansmomenten waaraan je kan deelnemen. Uiteraard vragen we je wel om jezelf per mail bij ziekte af te melden.

 • Is het mogelijk om een les in te halen?

  Het is niet mogelijk om een les in te halen. Voor alle cursussen geldt dat er geen aanwezigheidsplicht is/ Ben je er een dag niet, dan kan je een medecursisten vragen of je een kopie mag van zijn/haar aantekeningen.

 • Kan ik langer over mijn studie/cursus doen?

  Voor de cursus paraveterinair dierenartsassistent kan dat! Cursisten die vanwege lacunes aan het eind van de cursus niet gediplomeerd kunnen worden, kunnen zich als extraneus (examenstudent) laten inschrijven. Dit houdt in dat er geen (stage)begeleiding meer plaatsvindt. Je mag maximaal 3 toetsen met een cijfer < 5,5 als extraneus meenemen. Tot uiterlijk 1 jaar na officiële diplomering heb je de kans deze toetsen met een voldoende af te ronden. Dit gebeurt op afspraak met de sectorcoördinator. De kosten bestaan uit een vast bedrag per te herkansen toets (€ 85,-*).

  Als extraneus mag je bovendien maximaal 200 stage-uren meenemen, die binnen 9 maanden na de officiële diplomering moeten worden afgerond. Dit gebeurt op afspraak met de sectorcoördinator en aan de hand van een aantoonbare urenregistratie. Voor de beoordeling van het stageverslag wordt een vast bedrag (€ 85,-*) in rekening gebracht.

  *Kosten zijn conform het examenreglement en afhankelijk wanneer je de cursus start.

 • Ik stop tussentijds met de cursus, kan ik een verklaring aanvragen?

  Het is mogelijk om een verklaring aan te vragen hiervoor. Dat is een bewijs dat je de cursus voor een bepaalde periode hebt gevolgd, met als bijlage de behaalde toets cijfers. Dit bewijs heeft natuurlijk niet dezelfde waarde als een getuigschrift.

 • Ik wil stoppen met de cursus: kan dat?

  Uiteraard zouden wij heb jammer vinden dat je wil stoppen, maar het is mogelijk. Hiervoor vragen wij je een schriftelijke bevestiging per brief of een e-mail met ontvangsbevestiging te sturen. Bij annulering van decursus hanteren wij onze algemene voorwaarden.

 • Moet ik mijn stage adressen zelf regelen?

  Ja, het regelen van stageplaatsen is je eigen verantwoordelijkheid. Een goed hulpmiddel hierbij kan stagemarkt.nl zijn.

 • Hoe vind ik een stageplaats?

  Je kan via stagemarkten een bedrijf zoeken, het ook mogelijk om in de omgeving bedrijven benaderen voor een stageplek. Het is verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stage-adres. Het stagebedrijf moet een SBB-erkenning* hebben, dit kan je via stagemarkt.nl opzoeken.

  *Indien het bedrijf niet erkend is kan er een erkenning worden aangevraagd vanuit het bedrijf.

 • Moet ik stage lopen binnen de cursusperiode?

  De stage moet binnen de cursusperiode gelopen worden. De uren tellen vanaf het moment dat je gestart bent met de cursus. Eerder starten mag maar deze uren tellen niet mee als stage-uren.

 • Hoe werkt het als ik een arbeidsovereenkomst heb bij een dierenkliniek?

  De stage mag gewoon gelopen worden bij de dierenkliniek waar je werkt. Wel is het van belang dat de dierenkliniek geregistreerd staat bij de SBB. Mocht de dierenkliniek geen registratie hebben kan dit bij de SBB worden aangevraagd.

 • Welke verschillende stages worden er gelopen?

  Tijdens je opleiding dien je twee verschillende stages te lopen:

  • De dierverzorgende stage (200 uur) bij een professioneel dierverzorgend bedrijf. Hierbij kan je denken aan een kinderboerderij, dierenasiel, dierenpension, dierenspeciaalzaak, handel/pensionstal of zorgboerderij.
  • Daarnaast moet er ook een dierenkliniek stage (500 uur) gelopen moeten worden bij een kliniek voor gezelschapsdieren of een gemengde kliniek. Van de 500 uur mag maximaal 200 uur worden besteed in een gespecialiseerde dierenkliniek (bijvoorbeeld een paardenkliniek of tweedelijns dierenkliniek).
 • Aan welke eisen moet een stagebedrijf voldoen?

  Het stagebedrijf moet erkend zijn bij de SBB.

  Voor de dierverzorgende stage dient het bedrijf erkend te zijn voor MBO niveau 3 en/of 4 dierverzorging. Daarnaast moeten op de examenlocatie minimaal 5 dierverblijven met dieren erin aanwezig zijn. Het bedrijf moet verschillende diersoorten of rassen hebben.

  Voor de dierenkliniek stage moet de kliniek erkend zijn voor MBO niveau 4 dierenartsassistent paraveterinair.

  De erkende stageplaatsen kan je vinden op www.stagemarkt.nl. Zonder SBB-erkenning is het niet mogelijk een geldige praktijkovereenkomst in te vullen en tellen de uren niet mee als gelopen uren. Mocht het bedrijf waar je wilt stagelopen geen erkenning hebben, dan kan het bedrijf een SBB-erkenning aanvragen via www.s-bb.nl.

 • Waarom is een dierverzorgende stage noodzakelijk?

  Hierbij ligt de nadruk om de basis te leren kennen omtrent het verzorgen, voeren en huisvesten van een gezond dier. Deze stage moet dan ook in het eerste cursusjaar worden afgerond.

 • Is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor de dierverzorgende stage?

  In enkele gevallen is vrijstelling voor maximaal 120 van de 200 uren dierverzorgende stage mogelijk, echter is het niet mogelijk om vrijstelling te krijgen voor de daarbij behorende beroepsproeve ‘Zorgdragen voor dieren’. Je dient hiervoor één van de volgende documenten te kunnen overleggen:

  • HKS-diploma (vanaf 2018-2019) dierverzorging N3 (crebonr. 25579 & 25541) N4 (crebonr. 25539 & 25576)
  • HKS-Diploma (vanaf 2018-2019) opleiding mbo proefdierverzorging N3 (crebonr. 25449) en N4 (crebonr. 25578)
  • HKS-Diploma (vanaf 2018-2019) opleiding mbo paardenhouderij N3 (crebonr. 25470) en N4 (crebonr. 25468)
  • HKS-Diploma (vanaf 2018-2019) opleiding mbo veehouderij N3 (crebonr. 25537) en N4 (crebonr. 25535)
  • HKS-Proeve van bekwaamheid (vanaf 2018-2019) vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3 of HKS-proeve van bekwaamheid (vanaf 2018-2019) verzorgen van dieren niveau 4.

  Indien je niet een van de benoemde documenten in je bezit hebt zijn er geen vrijstellingsmogelijkheden.

 • Is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor de dierenkliniek stage?

  Vrijstelling voor de dierenkliniek stage is niet mogelijk. De 500 uur stage is een verplicht onderdeel om de cursus te behalen.

 • Is het mogelijk stage te lopen bij een paardenkliniek of gespecialiseerde kliniek?

  Dit is mogelijk, echter zit hier een maximaal aantal uur aan van 200 uur. De overige 300 uren moeten gelopen worden bij een eerstelijns gezelschapsdierenkliniek of gemengde kliniek (praktijk met gezelschapsdieren en/of paarden/landbouwhuisdieren).

 • Wat is het verschil tussen een eerstelijns en tweedelijns dierenkliniek?

  Bij een eerstelijns dierenkliniek wordt vooral basis diergeneeskunde toegepast. Bij een tweedelijns kliniek wordt gespecialiseerde en/of spoedzorg aangeboden.

 • Welke diersoorten vallen er onder een gezelschapsdieren kliniek?

  Hieronder vallen de dierensoorten: honden, katten, vogels, konijnen en knaagdieren.

 • Is het mogelijk om in het buitenland stage te lopen?

  In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat je een deel van de stage in het buitenland te lopen. Er is geen maximaal aantal uren aan gebonden. Indien je een stage in het buitenland wilt lopen, dan dien je op de volgende punten toe te zien:

  • Het bedrijf moet een SBB-erkenning hebben
  • Alle gevraagde handelingen moeten kunnen worden uitgevoerd
  • Het is verplicht om een tweetal examens, die op het stage adres plaatsvinden, in Nederland, bij een Nederlands bedrijf af te leggen. Het gaat hierbij om een praktijkexamen tijdens de dierverzorgende stage en een praktijkexamen (gebitsverzorging) tijdens de dierenkliniekstage. Het advies is daarom wel om minimaal de helft van je stage bij het bedrijf stage te lopen waar je deze examens gaat uitvoeren.
  • En let uiteraard op dat je geen lesdagen mist of dit tot een minimum beperkt.
 • Hoe kan ik de stages het beste indelen?

  De stage-uren mag je zelf indelen. Het is afhankelijk van hoeveel dagen je in de week beschikbaar bent om stage te lopen. Wij adviseren deze zo veel mogelijk te verspreiden over de cursusduur, zodat je de theorie in praktijk kunt brengen. Houdt hierbij rekening met een periode van ongeveer 1,5 jaar. Het inlevermoment voor alle stagedocumenten is namelijk rond 4 maanden voor het einde van de cursus.

  De dierverzorgende stage (200 uur) dien je in ieder geval in het eerste cursusjaar te voltooien. Je kan dan na een aantal maanden (bijvoorbeeld 8 maanden) starten met de praktijkstage, maar dit is dus afhankelijk van het aantal stagedagen in de week.

  De meeste cursisten lopen gemiddeld 2-3 dagen in de week stage. 1 dag in de week stage lopen is vaak niet gewenst vanuit de stagebedrijven. Dit omdat het inwerkproces hierdoor langer duurt. Je zou er wel voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld de eerste weken meerdere dagen in de week stage te lopen en dit later terug te brengen naar 1 dag in de week. Deze afspraken kan je samen met het stagebedrijf maken.

 • Mag ik bij meerdere bedrijven en/of klinieken stagelopen?

  Voor de dierverzorgende stage is het is mogelijk om de stage op twee bedrijven te lopen. Het is echter niet verplicht. Indien je dit wenst, dan adviseren wij minimaal 100 uur per bedrijf stage te lopen. Je kan op de praktijkovereenkomst aangeven op welk bedrijf je het praktijkexamen wilt afleggen.

  Voor de dierenkliniek stage is het aan te raden om ervaring op te doen bij verschillende klinieken. De tweede kliniek hoeft niet perse een gespecialiseerde kliniek te zijn. Je mag ook stage lopen bij twee verschillende gezelschapsdierenklinieken.

 • Worden er examens afgenomen tijdens de stages?

  Bij de dierverzorgende stage wordt de beroepsproeve 'Zorgdragen voor dieren' afgenomen. Tijdens de dierenkliniek stage wordt het werkprocesexamen 'Gebitsverzorging' afgenomen.

 • Is het mogelijk om voor de start van de cursus stagedocumenten te ontvangen, zoals een praktijkovereenkomst?

  Helaas verstrekken wij deze documenten niet vooraf. Op de eerste lesdag ontvang je een stagemap met daarin alle benodigde stagedocumenten, zoals de praktijkovereenkomst, opdrachten, beroepsvaardigheden, etc. Tijdens de eerste lesdagen wordt hier ook aandacht aan besteed. Ongeveer één week voor aanvang krijg je toegang tot de digitale leeromgeving, hier vind je tevens de digitale variant van de praktijkovereenkomst.

 • Is een stageverslag een onderdeel van de cursus?

  Voor de dierenkliniekstage dien je een stageverslag te maken. Op de eerste lesdag ontvang je een stagemap. De stagemap bevat een aantal opdrachten, die tijdens de stage in een dierenkliniek worden uitgevoerd. Op basis hiervan maak je een stageverslag. De instructies voor het verslag staan in de stagemap.

  Voor de dierverzorgende stage hoef je geen stageverslag te maken. Vanaf september 2023 zal het stageverslag via de digitale leeromgeving worden ingeleverd.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre