Besluit houders van dieren

Aeres MBO Dierverzorging hagedis
Werk je met dieren en wil jij het certificaat Besluit houders van dieren voor de desbetreffende diersoort behalen? Het is per 2020 door de overheid verplicht gesteld om je Besluit houders van dieren te halen voor de diersoort(en) voordat je een onderneming opstart. Met een Vakbekwaamheidsbewijs op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het Besluit Houders van Dieren. Bekijk de cursussen

Onze cursussen voor het besluit houders van dieren

Het halen van dit bewijs is vanaf juli 2014 verplicht voor iedereen die bedrijfsmatig met dieren werkt. Dit geldt onder andere voor fokkers, groothandels, tuincentra met dierenafdeling, kinderboerderijen, dierenwinkels en -speciaalzaken. Er moet minimaal dagelijks een medewerker aanwezig zijn die in het bezit is van het vakbekwaamheidsbewijs van de betreffende diergroep. Bij Aeres Training Centre Barneveld bieden wij diverse cursussen op het gebied van Besluit houders van dieren, namelijk:

 

Voor welke opleiding(en) jij kiest is afhankelijk van jouw werkveld. Iedereen die bedrijfsmatig huisdieren verkoopt, aflevert, opvangt of fokt, moet kunnen aantonen dat hij of zij vakbekwaam is. Was je aantoonbaar actief als ondernemer vóór 1 juli 2015 en werk je met herpeten, overige zoogdieren, vissen of vogels? Dan raden we je aan om je nu in te schrijven voor de opleidingen die bij jouw werkveld passen.

Cursussen die binnenkort starten

Bekijk alle cursussen van  Besluit houders van dieren

Wij hebben 10+ cursussen voor besluit

Wil jij je bekwaamheid halen? Verkoop je bepaalde dieren dan heb je een bekwaamheid nodig.

Bekijk alle besluit cursussen

Veel gestelde vragen

 • Moet onze kinderboerderij ook aan het Besluit houders van dieren voldoen?

  Indien de kinderboerderij, een of meerdere van onderstaande activiteiten uitvoert, dan dient er inderdaad een vakbekwaamheidsbewijs behaald te worden.

  • Opvang 'vakantie' dieren (bijvoorbeeld konijnen en andere zoogdieren).
  • Opvang van afstandsdieren
  • Overige indicaties kunt u vinden op de website van de RVO.
  • Welk 'besluit' behaald moet worden is afhankelijk van de diersoort(en) die (tijdelijk) worden opgevangen of gefokt.
 • Ik heb al een dierverzorgingsdiploma. Wat nu?

  Een dierverzorgingsdiploma is niet voldoende. Ook niet als er ‘Vakbekwaam dierenverzorger’ of ‘Bedrijfsleider dierverzorging’ of iets dergelijk op staat. De regels rond het Vakbekwaamheidsbewijs zijn in 2014 ingevoerd. Heb je na die tijd een opleiding gedaan en daarbij ook een Keuzedeel behaald, dan kan het zijn dat je wel voldoet aan het Vakbekwaamheidsbewijs. Kijk op je diploma dit goed na.

 • Ik fok/kweek af en toe moet ik dan het Besluit halen?

  Een fokker (of kweker) valt onder het besluit als er sprake is van bedrijfsmatig handelen. De richtlijnen die de overheid hiervoor hanteert kun je vinden op de website van de RVO. Voor honden en katten is er naast bovengenoemde indicaties ook nog een getalsmatige indicatie: je hebt in een aaneengesloten periode van twaalf maanden in totaal meer dan twintig honden of katten verkocht, afgeleverd, opgevangen of gefokt. Deze getalsmatige indicatie is, net zoals onder het Honden-en kattenbesluit, een richtlijn. De beoordeling of sprake is van bedrijfsmatigheid gebeurt voor honden en katten mede aan de hand van hierboven genoemde indicaties.

 • Blijft de wet wel van kracht?

  Onlangs hebben we vergaderd met RVO en het ministerie van Economische Zaken. Daarbij hebben ze heel duidelijk aangegeven dat de wetgeving zeker zal blijven bestaan. De verwachting is zelfs dat in de toekomst de wetgeving eerder strakker zal worden dan soepeler, gezien de aandacht voor dierenwelzijn.

Aankomende evenementen

22 november

Open dag Aeres Training Centre Barneveld

Bekijk details
23 november

Open dag Aeres Training Centre Barneveld

Bekijk details

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang maandelijks ons nieuwe aanbod, open dagen en meer...

Meld je aan

Locaties

 • Locatie

  Aeres Training Centre Barneveld

  Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreƫerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre