Modulaire opbouw
De opleiding bestaat uit 5 modules:
- Strategisch Praktijkmanagement
- Marketing in (de) praktijk
- Persoonlijk leiderschap in de dierenartsenpraktijk
- Communicatie in de organisatie
- Scope of the practice
Strategisch praktijkmanagement
Wat wil de praktijk waar jij werkzaam bent bereiken? Welke doelstellingen liggen er in de toekomst en hoe gaat de praktijk daar komen? Hier ga jij als (toekomstig) praktijkmanager over meedenken en praten met jouw opdrachtgevers. We behandelen managementtheorieën en vertalen die naar de dierenartsenpraktijk waar jij werkzaam bent. Je verzamelt tijdens deze module informatie die de basis is voor jouw eindopdracht.
Om dit programma goed te volgen heb je input nodig van jouw praktijkeigenaar wat betreft strategie en (gedeeltelijk) financiële cijfers. Ook is regelmatig overleg mede een voorwaarde om de opdrachten goed uit te voeren.
Marketing in (de) praktijk
Tegenwoordig doet bijna elke praktijk aan marketing. Er is een website, er worden nieuwbrieven verzonden worden en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van sociale media. Wat is de relatie tussen de doelen van de praktijk en marketing? Waar komt groei vandaan? Deze module bestaat uit theoretische lessen waarbij je uitleg krijgt over diverse marketinganalyses, die vervolgens gekoppeld worden aan de praktijk waar jij werkzaam bent.
Persoonlijk leiderschap
Persoonlijk leiderschap is de basis voor een effectieve veterinaire praktijkmanager. Het is een van de belangrijkste succesfactoren van leidinggevenden. In deze module krijg je nieuwe perspectieven en inzichten om je managementkwaliteiten te versterken, doelen te realiseren en jezelf te ontwikkelen tot een authentieke praktijkmanager. Een onderdeel van deze module is een online persoonlijkheidsanalyse. Je ontvangt hiervoor een inlogcode waarmee je online de analyse kunt uitvoeren. Deze analyse is een waardevolle basis voor het rendement van deze module.
Communicatie in de organisatie
Op het gebied van personeelsmanagement heb je als praktijkmanager een verbindende en coachende rol. Je stimuleert en motiveert collega’s in hun ontwikkeling en prestaties en bewaakt de kwaliteit. In deze module leer je hoe je knelpunten signaleert en bespreekbaar maakt. Je maakt kennis met verschillende gesprekstechnieken en krijgt inzichten in het talentmanagement binnen een team. Hierbij benaderen we de theorie ook vooral praktisch, aansluitend bij de veterinaire praktijksituatie. Aan deze module is een intervisieopdracht gekoppeld waarbij je aan de slag gaan met een managementtool die specifiek gebaseerd is op je eigen team.
Scope of the practice
Een bekend fenomeen: de hoge werkdruk in de dierenartsenpraktijk. Het aantal huisdieren is in coronatijd gestegen en de geleverde zorg wordt met de jaren steeds uitgebreider en invasiever. Gelukkig kan de dierenarts te allen tijde rekenen op steun van zijn/haar rechterhand: de paraveterinair. Maar hoe benut je de competenties van deze collega's optimaal in de praktijk?
Uit onderzoek is gebleken dat sommige praktijken nog geen gebruik maken van het volledige scala aan bevoegdheden dat paraveterinairen binnen de Wet Dieren hebben. Tegelijkertijd voeren paraveterinairen in andere praktijken handelingen uit waarvoor ze niet bevoegd zijn. De kennis en kunde van paraveterinairen worden vaak nog niet ten volle benut. Zonde! Grote kansen voor jou als (toekomstig) praktijkmanager. Het beter inzetten van paraveterinairen biedt voordelen voor de diergezondheid, het dierenwelzijn én voor het welzijn van collega’s. Ontdek tijdens deze module de volledige potentie van paraveterinairen in de dienartsenpraktijk.
Intervisiebijeenkomsten
Tijdens de opleiding zijn er 3 intervisiebijeenkomsten moet ieder een eigen onderwerp en opdracht. In het lesprogramma staan 3 periodes aangegeven waarin het intervisiemoment moet plaatsvinden. Cursisten organiseren deze bijeenkomst zelf en bij elkaar op de praktijk. Een kijkje nemen bij elkaar in de ‘keuken’dus.
Het doel van deze intervisie is het delen van kennis. Hoe gaat dit in zijn werk in een andere praktijk? Zo verbreed je je kennis en krijg je een bredere blik op het handelen van een praktijkmanager.