Paardenvoeding 2

Met de basiskennis van Paardenvoeding 1 op zak, kun je door met deze ‘live’ cursus in Barneveld. Op deze cursusdag staat de voeding van het (gezonde) sportpaard centraal. Ook deze leerstof staat op zichzelf, maar geeft je de noodzakelijke voorkennis als je door wilt met de volgende module Paardenvoeding 4.

In het kort

 • Eerste startdatum 19 oktober 2024
 • Aantal dagen/uur 1 dag - 0 uur studiebelasting
 • Prijs € 249,00
 • Locatie Aeres Training Centre Barneveld
 • Deelnemers 16 cursisten
 • Vooropleiding Om deel te kunnen nemen aan deze module dien je eerst de online module paardenvoeding via Anivado hebben gevolgd.

Goed om te weten

 • Accreditatie

  De cursus Paardenvoeding 2 is met 3 punten geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD). De KNHS beoordeeld deze cursus met 35 licentiepunten voor instructeurs en licentiehouders.

 • Voor wie?

  Je houdt je bezig met het voeren, houden, verzorgen en begeleiden van sportpaarden of je wilt/moet hierover professioneel advies kunnen geven.

 • Kosten
  € 249,00
 • Programma

  De cursus start met een inleiding met betrekking tot voeding en bewegingsfysiologie. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillen en overeenkomsten tussen humaan sporters en sportpaarden. Ook wordt er dieper ingegaan op de vertering van koolhydraten. Daarnaast wordt behandeld of strategieën zoals bijvoorbeeld ‘glycogeen’ of elektrolyten laden bij het paard werkzaam zijn. Ook andere supplementen passeren de revue.

  In deze cursus komt wederom het voedernormenboekje (CVB) aan bod. Daarnaast ga je zelf werken met een online rantsoenprogramma. Bovenstaande onderwerpen worden behandeld aan de hand van presentaties afgewisseld met interactieve werkvormen. Daarnaast is ruimte voor je vragen en eigen inbreng.

  Extra Infromatie

  Deze cursus wordt aangeboden op hbo-niveau en heeft een sterkere theoretische insteek. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met, en wordt verzorgd door dr. ing. David van Doorn MSc, wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de paardenvoeding met ruim 10 jaar werkervaring in de paardenvoedingsindustrie.

 • Toelatingseisen

  Paardenvoeding 1 - Online basiscursus paardenvoeding

  Kun je op basis van opleiding of ervaring aantonen dat je beschikt over voldoende kennis voor het samenstellen van het rantsoen op basis van het voedernormenboekje, dan is het mogelijk vrijstelling te krijgen van de basiscursus Paardenvoeding 1.

 • Resultaat

  Na het volgen van deze cursus heb je veel kennis over voerstrategieën voor verschillende sportdisciplines. Op basis van deze basisprincipes kun je beter rantsoenen voor sportpaarden evalueren. Je leert deze principes ook toe te passen door gebruik te maken van een online rekenprogramma. Daarbij krijg je inzicht in enkele basisprincipes van de bewegingsfysiologie die gerelateerd zijn aan de voeding. Daarnaast leer je welke energiebronnen aangewend kunnen worden voor prestatie. Tot slot kom je meer te weten over de toepassingen van mineralen, vitaminen, elektrolyten en diverse supplementen.

 • Vervolg

Locatie

 • Locatie

  Aeres Training Centre Barneveld

  Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreëerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Inschrijven

Jouw docenten

 • David van Doorn

  David van Doorn is landbouwkundig ingenieur (Dierhouderij/Veehouderij) en heeft zijn master “Animal Science” behaald aan Wageningen University & Research Center. Daarnaast is hij gepromoveerd op het thema fosfor absorptie bij het paard bij de Afdeling Voeding, Faculteit der Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Zijn huidige beroep is Equine Nutrition Consultant en -docent. Sinds 2010 is hij ook parttime docent/onderzoeker paardenvoeding aan de Leerstoel Voeding, van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht dat onderdeel is van het Centrum Diervoeding (WUR). David vind het als docent van een cursus inspirerend om vakkennis over te dragen en te discussiëren met gemotiveerde professionals.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre