Paardenvoeding 4

Heb jij de cursus Paardenvoeding 2 gevolgd, dan heb je al kennisgemaakt met elementen uit deze cursus. Op verzoek van veel cursisten wordt die opgedane kennis verdiept in de module Paardenvoeding 4. Tijdens deze cursusdag wordt uitgebreider stilgestaan bij voeding van paarden met onder- of overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid.

In het kort

 • Eerste startdatum 14 december 2024
 • Aantal dagen/uur 1 dag - 0 uur studiebelasting
 • Prijs € 249,00
 • Locatie Aeres Training Centre Barneveld
 • Deelnemers 16 cursisten
 • Vooropleiding Om deel te kunnen nemen aan deze module dien je eerst de cursus 'paardenvoeding 2- voeding van het gezonde (sport)paard' hebben gevolgd.

Goed om te weten

 • Dit ga je leren

  In deze vierde module paardenvoeding wordt dieper ingegaan op de voeding van paarden en pony’s met onder- of overgewicht. Ook kom je meer te weten over de hiermee geassocieerde voeding gerelateerde aandoeningen als insuline resistentie, hoefbevangenheid en Equine Metabolic Syndrome (EMS). Deze cursus bestaat uit een theoretisch inleidend deel dat ingaat op de rol van zetmeel/suikers en fructaanopname door het paard. Daarnaast ga je opnieuw aan de slag met het CVB boekje en het rantsoenprogramma. Je leert nu theoretische richtlijnen te vertalen naar een praktisch rantsoen. Ook een aantal management & voedingsmaatregelen (graasmasker, weken, etc.), die worden toegepast bij paarden met een gerelateerde conditie of aandoening komen aan bod. Een demonstratie van verschillende voedingsmiddelen maakt de dag extra leerzaam en compleet!

 • Voor wie?

  Je houdt je bezig met het begeleiden van sportpaarden en/of je bent werkzaam in de gezondheidszorg voor paarden.

 • Kosten
  € 249,00
 • Accreditatie

  Deze cursus is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD) met 3 punten.  De KNHS beoordeeld deze cursus met 35 licentiepunten voor instructeurs en licentiehouders.

 • Programma

  In deze cursus behandelen we de voeding van paarden en pony’s met onder- dan wel overgewicht. Ook gaan we in op de hiermee geassocieerde voedingsgerelateerde aandoeningen zoals insulineresistentie, hoefbevangenheid en Equine Metabolic Syndrome (EMS).

  Deze cursus bestaat enerzijds uit een theoretisch inleidend deel dat ingaat op de rol van zetmeel/suikers en fructaan opname door het paard. Anderzijds gaan we in deze cursus opnieuw aan de slag met het CVB boekje en het rantsoenprogramma. Je leert theoretische richtlijnen te vertalen naar een praktisch rantsoen. Ook wordt een aantal management- en voedingsmaatregelen besproken die in de praktijk worden toegepast bij paarden met een gerelateerde conditie of aandoening (graasmasker, weken, etc.).

  Daarnaast maakt een demonstratie van diverse voedingsmiddelen deel uit van het programma.

 • Toelatingseisen

  Deze cursus kun je volgen als je Paardenvoeding 1 en Paardenvoeding 2 succesvol hebt afgerond.

Locatie

 • Locatie

  Aeres Training Centre Barneveld

  Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreëerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Inschrijven

Jouw docenten

 • David van Doorn

  David van Doorn is landbouwkundig ingenieur (Dierhouderij/Veehouderij) en heeft zijn master “Animal Science” behaald aan Wageningen University & Research Center. Daarnaast is hij gepromoveerd op het thema fosfor absorptie bij het paard bij de Afdeling Voeding, Faculteit der Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Zijn huidige beroep is Equine Nutrition Consultant en -docent. Sinds 2010 is hij ook parttime docent/onderzoeker paardenvoeding aan de Leerstoel Voeding, van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht dat onderdeel is van het Centrum Diervoeding (WUR). David vind het als docent van een cursus inspirerend om vakkennis over te dragen en te discussiëren met gemotiveerde professionals.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre