Paardenvoeding leerlijn

Paardenvoeding is een essentieel component binnen de verzorging van paarden. Het draagt bij aan de gezondheid en welzijn van het paard. Er bestaan echter veel mythes over paarden en hun voeding.

In het kort

 • Eerste startdatum 29 augustus 2024
 • Aantal dagen/uur 3 dagen - 0 uur studiebelasting
 • Prijs € 885,00
 • Locatie Aeres Training Centre Barneveld
 • Deelnemers 16 cursisten
 • Vooropleiding Om deel te kunnen nemen aan deze cursus dien je eerst de online module paardenvoeding via Anivado hebben gevolgd. Graag ontvangen wij een afschrijft van bewijs van voltooiing.

Goed om te weten

 • Dit ga je leren

  Wij bieden je in samenwerking met ANIVADO, vertegenwoordigt door Dr. ing David van Doorn MSc, een paardenvoeding leerlijn aan. De cursusdagen gaan verder dan de vraag moet ik minder voeren of is dit voedermiddel “goed” of “ slecht” voor mijn paard. De leerlijn bestaat uit: Paardenvoeding 1 online leermodule, Paardenvoeding 2, 3 & 4 compleet. Als eerste start je met de Online basiscursus module 1 paardenvoeding, die je zelfstandig online volgt op het ANIVADO educatieplatform, hierna volg je de klassikale Paardenvoeding leerlijn in Barneveld. Meer informatie over de inhoud van de online cursus kun je hier vinden. Hieronder zie je een diagram van de Paardenvoeding leerlijn.

 • Voor wie?

  De Paardenvoeding leerlijn is gericht op degene die zowel een theoretische verdieping als praktische vaardigheden wil ontwikkelen met betrekking tot de Paardenvoeding. 

  Paardenvoeding 1 - Online basiscursus Paardenvoeding is een op zich staande cursus maar is verplicht om de Paardenvoeding leerlijn bij ons in Barneveld te kunnen volgen. De Paardenvoeding leerlijn is ontwikkeld voor professionals binnen de paardenwereld en worden op hbo-niveau gegeven.

  Paardenvoeding 2 - Voeding van het  (gezonde) sportpaard. De cursusdag start met een inleiding met betrekking tot voeding en bewegingsfysiologie. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillen en overeenkomsten tussen humaan sporters en sportpaarden. Ook wordt er dieper ingegaan op de vertering van koolhydraten. Daarnaast wordt behandeld of strategieën zoals bijvoorbeeld glycogeen of elektrolyten laden bij het paard werkzaam zijn. Ook andere supplementen passeren de revue. Tijdens deze cursusdag komt wederom het voedernormenboekje (CVB) aan bod. Daarnaast ga je zelf werken met een online rantsoenprogramma. Bovenstaande onderwerpen worden behandeld aan de hand van presentaties afgewisseld met interactieve werkvormen.

  Paardenvoeding 3 - Voeding van het paard met spier-,locomotie- en/of metabole problemen aan het maagdarmkanaal. De cursusdag start met een verdiepende inleiding met betrekking tot voeding en spier- en of locomotie problemen bij paarden. Diverse voedingsstrategieën komen aan de orde. In de middag wordt vooral ingegaan op de relatie tussen voeding en maagdarmgezondheid. Daarnaast komen een aantal supplementen (deel II) , gerelateerd aan het thema, uitgebreider aan bod. Doel van de cursusdag is om je inzicht te geven in waar voedingsconcepten toegepast kunnen worden. Ook ga je zelf aan de slag met een rantsoenprogramma.

  Tenslotte wordt er ingegaan op de vraag wat een nutritionist kan betekenen voor de dierenarts of medisch begeleider (para-veterinair, dierenfysiotherapeut, etc.)

  Paardenvoeding 4 - Voeding van het paard met onder- overgewicht, insuline, afvallen en aankomen. Tijdens deze cursusdag behandelen we de voeding van paarden en pony’s met onder- dan wel overgewicht. Ook gaan we in op de hiermee geassocieerde voeding gerelateerde aandoeningen zoals insuline resistentie, hoefbevangenheid en Equine Metabolic Syndrome (EMS).

  Deze cursusdag bestaat enerzijds uit een theoretisch inleidend deel dat ingaat op de rol van zetmeel/suikers en fructaan opname door het paard. Anderzijds gaan we in deze cursus opnieuw aan de slag met het CVB boekje en het rantsoenprogramma. Je leert theoretische richtlijnen te vertalen naar een praktisch rantsoen. Ook wordt een aantal management- en voedingsmaatregelen besproken die in de praktijk worden toegepast bij paarden met een gerelateerde conditie of aandoening (graasmasker, weken, etc.). Daarnaast maakt een demonstratie van diverse voedingsmiddelen deel uit van het programma.

 • Kosten
  € 885,00
 • Programma

  Paardenvoeding leerlijn

  • Paardenvoeding 1: Online basis cursus paardenvoeding
  • Paardenvoeding 2: Voeding van het (gezonde) sportpaard
  • Paardenvoeding 3: Voeding van het paard met spier-, locomotie- en/of metabole problemen aan het maagdarmkanaal
  • Paardenvoeding 4: Voeding van het paard met onder- overgewicht, insuline, afvallen en aankomen
 • Accreditatie

  De Paardenvoeding leerlijn is geaccrediteerd met in totaal 140 licentiepunten door de KNHS. Per module is dat 35 licentiepunten.

Locatie

 • Locatie

  Aeres Training Centre Barneveld

  Aeres Training Centre Barneveld heeft een unieke leer en werkomgeving gecreëerd. Alle faciliteiten liggen verspreid over een prachtige campus van circa 7,5 ha. Met het grootste aanbod beroepsopleidingen gericht op dierverzorging, zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te professionaliseren.

Inschrijven

 • Inschrijven

  Lesdagen

  donderdag 09:15 - 16:30 Nog niet bekend
  zaterdag 09:15 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  zaterdag 09:15 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  zaterdag 09:15 - 16:30 Aeres Training Centre Barneveld
  Inschrijven

Jouw docenten

 • David van Doorn

  David van Doorn is landbouwkundig ingenieur (Dierhouderij/Veehouderij) en heeft zijn master “Animal Science” behaald aan Wageningen University & Research Center. Daarnaast is hij gepromoveerd op het thema fosfor absorptie bij het paard bij de Afdeling Voeding, Faculteit der Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Zijn huidige beroep is Equine Nutrition Consultant en -docent. Sinds 2010 is hij ook parttime docent/onderzoeker paardenvoeding aan de Leerstoel Voeding, van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht dat onderdeel is van het Centrum Diervoeding (WUR). David vind het als docent van een cursus inspirerend om vakkennis over te dragen en te discussiëren met gemotiveerde professionals.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Geen probleem. Neem contact op met een van onze experts.

Partners van Aeres Training Centre